De begeleiding van vluchtelingen moet resulteren in betere kansen op de arbeidsmarkt.

In Frankrijk wil "Mission Locale van Douai" minstens vijftig jonge vluchtelingen (= jonger dan 26 jaar) intensief begeleiden in hun zoektocht naar werk. Deze ondersteuning gebeurt via individuele interviews en collectieve workshops op maat van de jongeren.

Virginie Allard

+33 3 27 71 18 71

Entreprendre Ensemble werkt vanuit Duinkerke .

Claudine Ducellier
+33 3 28 22 64 00

Kaart met contactgegevens van organisaties waar vluchtelingen in Frankrijk terecht kunnen.

= kaart groter maken.

In Wallonië wil Le Forem jaarlijks zo’n twintig vluchtelingen via intensieve opleiding op de werkvloer laten doorstromen naar werk. 

Catherine Vanoosthuyse

+32 474 60 89 53

Kaart met contactgegevens van organisaties waar vluchtelingen in Wallonië terecht kunnen.

= kaart groter maken.

In West-Vlaanderen hanteert VDAB een innovatieve aanpak: vluchtelingen volgen er een beroepsopleiding op de werkvloer van een maatwerkbedrijf, onder begeleiding van een werkplekcoach.


VDAB speelt tegelijk ook in op de randvoorwaarden: huisvesting, mobiliteit, verblijfsstatus, inclusief begeleiding bij de zoektocht naar werk en bij tewerkstelling.

Tineke Codron

+32 499 54 16 35

Voor wie is dit begeleidingstraject?

Dit traject mikt in de eerste plaats op (kandidaat-)vluchtelingen die de taal (nog) niet goed kennen en laag geschoold zijn. Met andere woorden, ze hebben een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

 

De kandidaat vluchteling beschikt ook over de nodige documenten om te mogen werken (geldige arbeidskaart) en hij/zij is gemotiveerd om te werken.

AB Réfugiés - Emploi krijgt steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.